Terug

VLHT-lid in beeld: Peter Schoutens van Dental Technics Nijmegen

De VLHT is dé vereniging van tandtechnisch laboratoria in Nederland. Bij de leden van de VLHT zit een schat aan kennis en ervaring. Daarom laten we regelmatig een ondernemer-tandtechnicus aan het woord over zijn of haar opleiding, werk, aandachtgebieden en visie. Dit keer is de beurt aan tandtechnicus Peter Schoutens van Dental Technics Nijmegen.

“Het moet een feestje zijn om een kroon te plaatsen”
 
Voorspelbaarheid is onmisbaar als je streeft naar optimale kwaliteit. Daarom voert het team van Dental Technics Nijmegen intensieve begeleiding van het totale proces hoog in het vaandel en is het bedrijf ook qua digitale workflow redelijk uniek. Eigenaar/directeur Peter Schoutens over flexibiliteit, het belang van kunnen luisteren en samenwerking. “Behandelaren leunen steeds meer op het lab, die rol moet je kunnen oppakken.”
 
De keuze voor een beroep in de tandtechniek was voor Peter Schoutens het gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden. “Tijdens mijn middelbare schoolperiode, ergens in 1976, bleek uit een beroepskeuzetest dat de tandtechniek iets voor me zou kunnen zijn,” vertelt hij. “Maar ik had een brede interesse, autocarrosseriewerk bijvoorbeeld leek me ook wel wat. Na school ben ik eerst kort bij een aannemingsbedrijf gaan werken. Op een bepaald moment zag ik in de krant een advertentie waarin een tandtechnisch lab nieuwe medewerkers zocht. Het feit dat tandtechniek geen alledaags beroep is, trok me toch aan. Ik heb gesolliciteerd en werd aangenomen.”
 
Twee freesmachines
Om het vak te leren, volgde Peter de opleiding bij het IVT. Met zijn zeventien jaar was hij er één van de jongste studenten. In 1981 behaalde hij zijn diploma en een paar jaar later besloot hij te solliciteren bij een ander lab: Dental Technics. “Het was een kleine organisatie, gekoppeld aan een groepspraktijk, waar ik snel kon doorgroeien. Ik werd mededirecteur en ben in 1994 zelfstandig verder gegaan.
 
In de loop der jaren zijn we flink gegroeid, inmiddels werken hier zo’n vijftien medewerkers. Terugkijkend zie je dat de ontwikkelingen hard gegaan zijn; toen ik veertig jaar geleden startte, lagen belangen en verhoudingen heel anders. Tegenwoordig is de wereld een stuk harder, loyaliteit heeft een andere invulling gekregen. De ontwikkeling van ketens heeft eveneens een belangrijk stempel op de markt gedrukt. Door hier flexibel mee om te gaan én door te anticiperen op de markt, heb ik me staande weten te houden. Wij zijn bijvoorbeeld al heel snel met digitalisering gestart, dat heeft ons geholpen om onze plek te veroveren én bewaren. We hebben hier bijvoorbeeld twee freesmachines staan, dat maakt ons redelijk uniek. Wij zijn groot genoeg om daarvoor werk te kunnen genereren.”
 
Wisselwerking
“We zijn een allround lab, gespecialiseerd in kroon- en brugwerk en alle soorten spalken. Framewerk is eigenlijk het enige dat we niet zelf doen. Qua apparatuur en kennis hebben we alles in huis, zo kunnen we snel schakelen en gericht vinger aan de pols houden. We proberen altijd voorspelbaar te werken, daar ben ik erg van. We stoppen veel tijd in de begeleiding van het productieproces, bouwen daarvoor genoeg controlepunten in. We moeten zeker weten dat de kwaliteit van het product uitstekend is als het ons bedrijf verlaat. Daarin gaan we heel ver: zelfs bij de laatste controle moet je kunnen ingrijpen als de kwaliteit niet gewaarborgd kan worden. Het plaatsen van een kroon moet wel een feestje zijn. 
Je hebt als lab een enorme verantwoording naar de behandelaar, dat beseffen ook onze medewerkers. De communicatie met de behandelaar is daarbij steeds belangrijker geworden, mede omdat het beroep van de tandarts inhoudelijk veranderd is. Hierdoor leunen behandelaren steeds vaker op het lab. Die ondersteunende rol moet je kunnen en willen oppakken en dat betekent service bieden. Bij de aanname kijken we bijvoorbeeld zorgvuldig of de afdruk goed is; zo niet, dan koppelen we dat direct terug. Die wisselwerking is heel belangrijk.”
 
Luisteren
“In ons contact met de patiënt merken we dikwijls hoe belangrijk het is om zorgvuldig te luisteren. Dat is moeilijk, maar waardevol. Patiënten weten heel goed te vertellen wat er aan de hand is, wat hun wensen zijn. Het komt wel eens voor dat een patiënt niet precies weet wat er voor hem gemaakt wordt. Dan vraagt iemand ‘ik krijg een frame, maar wat is dat eigenlijk?’. Het is mooi als je dat duidelijk kunt toelichten, om zo ook de behandelaar te kunnen ondersteunen.
 Je werkt immers samen toe naar een mooi eindproduct, het ‘wij’-gevoel spreekt me bijzonder aan. Mijn deur staat altijd open voor andere collega’s, ik ben fan van facebookgroepen waarin vragen en opmerkingen met elkaar gedeeld worden. Natuurlijk zijn we lid van de VLHT, het is prettig om geïnformeerd te worden over onderwerpen die voor je organisatie van belang zijn. Je moet elkaar helpen en niet in de wielen willen rijden, daar heb je geen winnaars mee.”
 
Scherm in plaats van gasvlam
In de afgelopen veertig jaar heeft Peter zijn vak in technisch opzicht aanzienlijk zien veranderen. In positieve zin, merkt hij op. “Het vak is lang stabiel geweest, maar de veranderingen in de markt gaan nu heel snel. De nieuwe generatie zit niet meer achter het gasvlammetje, maar achter het scherm. Ik vind dat een mooie ontwikkeling. We investeren flink in kennis en apparatuur, onze meest recente aanschaf betrof een nieuwe printer. Dankzij digitalisering is de kans op voorspelbaar werken alleen maar toegenomen.”
 
Stokje overdragen
Voor iedereen komt de tijd om het stokje over te dragen, voor Peter kreeg dat besluit in 2020 een bizarre wending. Hij was één van de eerste zware coronapatiënten, lag zes weken op de Intensive Care en heeft voor zijn leven moeten knokken. “Na mijn verblijf in het ziekenhuis kon ik niets meer, ik was bijvoorbeeld vijftien kilo spieren kwijt. Ondanks een jaar zeer intensieve fysiotherapie heb ik polyneuropathie in handen en voeten overgehouden, ik kan niet veel meer werken. Ik ben nu een paar uur per week in het bedrijf aanwezig, vind het hartstikke leuk om mee te denken en waar mogelijk mijn kennis te delen. Daarnaast ben ik langzamerhand bezig om het bedrijf over te dragen. Dat komt goed, daarvan ben ik overtuigd. We hebben een geweldig bedrijf met goede mensen waarop we kunnen vertrouwen. Een prachtige basis voor de toekomst.”

Dit interview is eerder gepubliceerd in DentaalLab.

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.