Pas op voor Phishing

De meeste ondernemers proberen op een eerlijke manier hun brood te verdienen. Helaas zijn er ook mensen die op minder eervolle wijze hun geld willen verdienen. Daaronder is een groeiend aantal internetcriminelen. Vaak willen ze u verleiden om op een link in een bericht te klikken, waarmee ze greep proberen te krijgen op uw computer. Omdat ze 'hengelen' naar uw gegevens, wordt deze praktijk als 'phishing' aangeduid.

In de afgelopen weken hebben we helaas weer een aantal mails voorbij zien komen, waarbij de namen van grote bedrijven gebruikt werden. Ook is er een grote mailing met spooknota's gestuurd.

Fraudeurs aan de haal met PayPal
De naam van PayPal wordt misbruikt. Er is een e-mail in omloop met de boodschap dat de rekening van de betaaldienst slechts beperkt werkt. De ontvanger wordt gevraagd via een link deze beperking ongedaan te maken. U moet niet op deze link klikken. Het bericht ziet er weliswaar professioneel uit, maar is niet afkomstig van PayPal maar van internetcriminelen.

ABN AMRO stuurt geen e-mail over nieuwe betaalpas
De laatste weken zijn er verschillende nepmails uit naam van ABN AMRO verstuurd. Dit keer gaat de e-mail over een nieuwe betaalpas. Onder meer aan het afwijkende e-mailadres en de taalfouten is te zien dat het gaat om een phishingmail. Het bericht met als onderwerp ‘Uw betaalpas verloopt over 5 werkdagen’ is verstuurd door fraudeurs die uit zijn op persoonlijke informatie. Daarvoor doen ze het voorkomen dat een nieuwe betaalpas aangevraagd kan worden waarbij het niet meer nodig is om bij kleine bedragen de pincode te gebruiken.

Global Express stuurt spooknota
Ondernemers die op een factuur gelijkende post ontvangen van Global Express kunnen in de kleine letters lezen dat het gaat om een "offer valid 14 days”. Kortom een spooknota en geen echte factuur! Het bedrag van 650 euro hoeft dan ook niet betaald te worden.

Degewenst kunt u klachten over dit soort praktijken indienen bij de fraudehelpdesk.

Met dank aan MKB Nederland.

 

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.