Terug

Tijd voor de periodieke verhogingen

In de arbeidsovereenkomst wordt de functie vermeld die werknemer gaat vervullen en de functiegroep waarbij deze functie is ingedeeld. In de CAO voor de Tandtechniek worden de verschillende functiegroepen aangeduid met A t/m H. In ieder van deze functiegroepen kunnen functiejaren worden toegekend. Normalerwijs is 1 januari het moment voor een periodieke verhoging, behalve voor nieuwe werknemers, die minder dan drie maanden in dienst zijn.

Het salaris van een werknemer wordt dus door twee factoren bepaald:

1. De functiegroep (A t/m H)
Hij/zij wordt ingedeeld in een functiegroep als hij/zij die functie in voldoende mate beheerst. Dat wil zeggen als werknemer het meer routinematige, dagelijks voorkomende gedeelte van de werkzaamheden zonder begeleiding kan uitvoeren.
Als werknemer de functie net in voldoende mate beheerst dan dient hij/zij beloond te worden volgens het schaalgroep bij 0 functiejaren.

2. Functiejaren behorende bij de functiegroepen (A t/m H)
Ieder jaar zal de ervaring van een werknemer toenemen en zal hij/zij de functie steeds beter gaan beheersen. Dit komt tot uitdrukking in het op 1 januari van een jaar toekennen van een periodieke verhoging, ofwel functiejaar. Het maximumbedrag van de salarisgroep vormt de beloning voor het volledig beheersen van de functie. Een zich normaal ontwikkelende werknemer zal jaarlijks een functiejaar ontvangen totdat het maximum aantal functiejaren is bereikt.

Niet toekennen van een functiejaar
Bij onvoldoende vooruitgang in het functioneren van werknemer hoeft werkgever geen functiejaar toe te kennen. U moet dit wel met werknemer bespreken in het jaarlijkse functioneringsgesprek en schriftelijk bevestigen.

Functiegroep 0
We kennen in de tandtechniek ook nog functiegroep 0, het minimumloon. Groep 0 is bedoeld voor leerlingen in de eerste 2 jaren van de opleiding. Verder kan een andere werknemer die zijn intrede doet in de tandtechniek maximaal een jaar in functiegroep 0 worden ingedeeld. 

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.