Terug

25 mei 2023 is de Dag van de Tandprotheticus

Veel Nederlanders hebben een volledig of gedeeltelijk kunstgebit. Toch kennen veel mensen de tandprotheticus niet. Met de Dag van de Tandprotheticus wil de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) daar verandering in brengen. ONT-voorzitter Marnix de Romph: “De tandprotheticus is geen ‘tandarts’ of ‘technieker’, maar dè specialist die zorgt voor een kunstgebit dat bij jou past. Hij luistert naar jou en kijkt goed naar wat jij nodig hebt. Als deskundig zorgverlener maakt de tandprotheticus een kunstgebit dat past bij je persoonlijke en financiële situatie. Dus: Kunstgebit? Tandprotheticus!”

Het beroep van tandprotheticus kent een lange geschiedenis en werd in Nederland op 25 mei 1989 wettelijk erkend en later ook opgenomen in de wet BIG. “Voor de eerste Dag van de Tandprotheticus hebben we dus die datum gekozen: 25 mei 2023”, legt De Romph uit.

Tijdens de Dag van de Tandprotheticus openen diverse tandprothetische praktijken hun deuren, zodat geïnteresseerden een kijkje ‘in de keuken’ kunnen nemen. Zo hebben veel tandprothetici een tandtechnisch laboratorium gekoppeld aan de praktijk waar de protheses worden gemaakt. Weer andere tandprothetici werken digitaal en kunnen laten zien hoe dat in zijn werk gaat. Zij gebruiken onder andere CADCAM-technieken en digitale 3D-printers.

Op de speciale website is een actueel overzicht te vinden van alle deelnemende praktijken aan de Dag van de Tandprotheticus. In de aanloop naar 25 mei zullen steeds meer tandprothetici hun activiteiten tijdens de Dag van de Tandprotheticus via deze website bekend maken. Houd de website dus goed in de gaten voor de activiteiten van deelnemende tandprothetici bij u in de buurt.

Ondanks de lange geschiedenis van het vak, loopt de tandprotheticus voorop qua zorgvernieuwing. Tandprotheticus en ONT-bestuurslid Rob van Straten: “Tandprothetiek is een dynamisch en technisch vak, dat voortdurend in ontwikkeling is. Minstens even belangrijk is het sociale aspect van het zorgverlenerschap. Zo zijn onze patiënten gemiddeld wat ouder of worden ze geconfronteerd met de kwetsbaarheid die het gevolg is van ouder worden. Daar oog voor hebben, is óók een aspect van het vak dat we verstaan.”

De tandprotheticus is naast de mondhygiënist en de tandarts met zijn specialisaties, de derde erkende mondzorgverlener. Het beroep werd op 25 mei 1989 wettelijk erkend en later ook opgenomen als beschermde opleidingstitel in de wet BIG. Om je tandprotheticus te mogen noemen moet je de bachelor-opleiding Tandprothetiek volgen aan de Hogeschool Utrecht.
Op dit moment zijn er ongeveer 450 tandprothetici werkzaam. Zij werken nauw samen met andere mondzorgverleners zoals tandarts-implantologen, maar ook met tandtechnici.

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.