Werken in de tandtechniek

Niet elk gebit is perfect en soms is correctie nodig. Als tandtechnicus maak en repareer je hulpmiddelen die het gebit corrigeren, ondersteunen of vervangen. Denk aan beugels, bruggen, kronen en kunstgebitten. Er is geen dag hetzelfde, want elk werkstuk is weer anders. Je moet een zekere dosis creativiteit bezitten om al deze kleine kunstwerkjes te kunnen maken.

Je maakt bij het vervaardigen van deze werkstukjes gebruik van speciale grondstoffen en vooral kleinere handgereedschappen. Daarnaast vind je in een tandtechnisch laboratorium ook computers en andere grotere apparaten. Tegenwoordig wordt binnen de tandtechniek veel gebruik gemaakt van digitale fotografie en worden ook tanden en kiezen ontworpen met de computer. Tandtechnicus is dus een ambachtelijk beroep dat veelvuldig gebruik maakt van moderne hulpmiddelen.

Branche informatie

In opdracht van het Hoofdbedrijfsschap Ambachten (HBA) en het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven voor de tandtechnische branche (SVGB) is in 2008 een structuuronderzoek gedaan om tot een helder beeld van de branche te komen.

lees verder

Opleidingen

In de tandtechniek zijn er drie belangrijke opleidingen. De vierjarige opleiding 'Tandtechnicus' (niveau 4) is er in twee varianten: BOL en BBL. Daarnaast er is de vervolgopleiding tot Klinisch Prothese Technicus (KPT). Voor de tandprothetici, die tevens tandtechnicus zijn, is er een opleiding aan de Hogeschool Utrecht (HU).

lees verder
DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden. | Cookies aanpassen