Terug

Aanbevelingen hygiënemaatregelen tijdens coronacrisis

De VLHT heeft, naar aanleiding van de oproep van premier Rutte aan het bedrijfsleven om na te denken over de 1,5 meter economie voor hun sector, geïnventariseerd hoe tandtechnische laboratoria om kunnen gaan met hygiënemaatregelen tijdens de corona-crisis. Deze aanbeveling is een samenvatting van deze ideeën, aangevuld met maatregelen uit de tandheelkundige sector. Deze aanbevelingen zijn verder aangevuld, naar aanleiding van de persconferentie van 28 september 2020 en de beslissing van 30 september 2020 om het dragen van mondkapjes in publieke ruimten sterk aan te bevelen.

Het lab intern
Er bestaat een aantal algemene maatregelen die in onze laboratoria ook in acht worden genomen. Zo moeten we regelmatig de handen wassen, 1,5 meter afstand houden, zo min mogelijk traffic op de werkvloer. Geen koffie voor elkaar inschenken. Eten en drinken in de kantine (of nog liever buiten). Zorg voor maximale ventilatie.
De werkplek is, voor zover mogelijk, minimaal 1,5 meter verwijderd van de de werkplek van collega’s. Indien dit niet mogelijk is, wordt met spatschermen, of met persoonlijke beschermingsmiddelen ‘coronaproof’ gewerkt.
Zorg voor een deurbeleid, dat niet iedereen zomaar binnen kan lopen. Slechts één bezoeker per keer binnen laten. Schud geen handen. Bied de mogelijkheid tot handdesinfectie bij binnenkomst, samen met papieren tissues en een, met de voet te openen, afvalbak (met vuilniszak) beschikbaar.
Voor medewerkers en bezoekers geldt, dat bij het wandelen door de werkruimte, een mondkapje wordt gedragen.
Reinig deurklinken, gladde oppervlakken, stoelen die gebruikt zijn door bezoekers direct nadat deze vertrokken zijn.
Reinig de eigen werkplek en de werkruimten ook regelmatig met alcohol.

Binnenkomend werk
Volgens de WIP-richtlijn moeten onze klanten alle werkstukken gedesinfecteerd aanleveren en dit door middel van een sticker aangeven op de verpakking. We raden echter aan in deze tijd al het binnenkomend werk te desinfecteren.
De voorzichtigheid begint al met het rijden van de route. Zorg dat je twee kratten bij je hebt als je de route gaat rijden. Één krat met uitgaand werk en één krat voor het binnenkomend werk. Je neemt verder een doos handschoenen en een afvalzakje mee. Als je een praktijk binnengaat voor werk, trek je handschoenen aan, neem je de doos met werk mee naar binnen, lever je af en/of je neemt een doos mee, die je plaats in de krat voor binnenkomend werk. Je doet de handschoenen uit en doet deze in een afvalzakje. 

Als je terug bent in het lab, wordt het werk uit de dozen gehaald (dozen hierna nog in de krat laten). Doe dit met handschoenen aan, een mondkapje voor en een spatbril op. Leg het werk (afdrukken, beetregistratie, individuele lepels etc.) in een bakje met desinfectiemiddel (chloor). Zorg ervoor dat de plastic zakjes waarin het werk verpakt is worden afgevoerd in een afvalbak met een pedaal en een afvalzak. Hierna kunnen de dozen en de kratten voor het aanvoeren en afvoeren van het werk gedesinfecteerd worden met een alcohol spray of een hygiëne zeep.

Uitgaand werk
Bij het inpakken van werk gebruik je ook weer handschoenen, een mondkapje en een spatbril. Al het uitgaande werk wordt ook individueel gedesinfecteerd voordat het wordt verpakt. Dit kan door de werkstukken in een chloorbadje te dompelen en met water af te spoelen voor prothetische voorzieningen of met alcohol voor het kroon en brugwerk. 

Patiënten in het lab
Als patiënten aan de deur komen voor kleurbepaling of reparaties, kan dit alleen op afspraak. Ze krijgen dan een tijdstip op waarop ze welkom zijn. Plan zodanig in, dat er altijd maar maximaal één patiënt in huis is. Noteer tijdens de telefonische afspraak alvast alle gegevens van de patiënt, zodat je dat niet aan de balie hoeft te doen. 
Als je een wachtkamer hebt, dan geen lectuur, koffie, water in de wachtkamer en slechts één stoel.
Het aanbieden van een reparatie kan het beste door de patiënt de kapotte prothese in een disposable badje/nierbekken bakje te laten leggen, die je van tevoren hebt gevuld met een chloormengsel.
Het direct werken met patiënten gebeurt natuurlijk ook met handschoenen, mondkapje en spatbril. Alle oppervlakten die de patiënt aanraakt worden na afloop gereinigd met alcohol (behandelstoel, deurkruk, stoel in wachtkamer etc.).

Boodschappenlijst
. Alcoholdispenser voor patiënten/bezoekers (80% alcohol)
. Alcohol spray voor reinigen oppervlakken
. Alcohol voor reinigen Kroon en brugwerk
. Tissues
. Impresafe van Cavex, of Ecolab chloortabletten voor reinigen afdrukken/werkstukken
. Mond/neus masker type IIR
. Disposable handschoenen
. Spatbril.

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.