Afkorting MKB misleidend
Naar aanleiding van een telefoontje van een van onze leden, hebben wij contact gezocht met het MKB-Nederland. Zij krijgen een toenemend aantal klachten over organisaties die de afkorting MKB hanteren. Omdat MKB een afkorting is, kunnen zij geen beroep doen op misbruik van de naam van de vereniging. Ze onderzoeken momentaal alle manieren om deze organisatie juridisch te stoppen.
Naar aanleiding van een telefoontje van een van onze leden, hebben wij contact gezocht met het MKB-Nederland. Zij krijgen een toenemend aantal klachten over organisaties die de afkorting MKB hanteren. Omdat MKB een afkorting is, kunnen zij geen beroep doen op misbruik van de naam van de vereniging. Ze onderzoeken momentaal alle manieren om deze organisatie juridisch te stoppen.
Ondernemers voelen zich door hen op het verkeerde been gezet. Er zijn verschillende methoden maar kenmerkend is
a) telefonisch contact waarin gesproken wordt over "verlenging van de gratis vermelding tegen betaling - nee? - stuurt u mail of fax om dat te bevestigen. Of: "even gegevens controleren, stuurt u mail of fax. Daarna volgt
b) de mail of fax (die niet aansluit bij het gesprek maar dat op onderdelen geraffineerd suggereert) waarop in grote letters staat "geen verlenging na deze periode" (wat wel aansluit bij het telefoongesprek). In de kleine lettertjes staan echter niet besproken contractvoorwaarden (2-3 jaar, kosten duizenden euro's).
Lieden zijn hardnekkig: bij niet tekenen volgen vaak opdringerige gesprekken, bij wel tekenen, dreigen met incasso, afkopen voor deelbedrag etc. Soms wordt gedreigd met bewijs (telefoongesprek) waar bij opvragen 100-150 euro voor gevraagd wordt. Advies: - niet betalen!! Niet voor zogenaamd bewijs, niet als "afkoop" of "voordelig aanbod". Ook niet als er met incassobureaus gedreigd wordt. In alle gevallen afficheert de betaler zich als gemakkelijk slachtoffer en is men niet van deze lieden af. - geen handtekening gezet? Mailen of brief sturen op pittige, boze en overtuigde toon (iets dat u niet gewend bent bij normale handelsrelaties). Mail en brief ZONDER handtekening! (voorkom kans op knippen en plakken...)
Strekking: wij hebben geen overeenkomst met u, voorheen niet, nu niet en in de toekomst niet! Wij zijn niet gediend van uw opdringerige methoden en zullen hiervan melding doen bij VNO-NCW, MKB-Nederland en het Steunpunt Acquisitiefraude, de Economische redacties van de Telegraaf en het Financieel Dagblad. Wij wensen op geen enkele wijze meer door uw organisatie benaderd te worden (dit mag nog uitgebreider, dat is uw keus, zolang maar duidelijk is dat steun gezocht wordt, en dat dit niet binnenshuis gehouden wordt en het overtuigend NEE uitstraalt). Waarom het advies kortaf, bot, overtuigend te zijn? Deze organisaties zijn uit op snel geld. Zij hebben genoeg mensenkennis om snel af te haken als duidelijk is dat u niet te bewegen bent. Een bescheiden en beschaafde aanpak kan (forse) tegendruk uitlokken om er toch geld uit te halen (is helaas uit praktijk gebleken...). - wel een handtekening gezet of beweert men toezegging op de band te hebben? Neem contact op met het Steunpunt Acquisitiefraude www.fraudemeldpunt.nl Zij hebben ervaring met individuele ondersteuning in die gevallen. Een handtekening staat immers onder - wat op het oog lijkt - een contract. Dat die handtekening door bewuste misleiding geplaatst heeft kan moeilijk of niet bewezen worden. Zij hebben ervaring om hier toch vanaf te komen.
MKB-Nederland kan daar niet intreden omdat zij niet die specifieke expertise hebben die SAF op dat gebied heeft ontwikkeld. Zij houden zich primair bezig de politiek/Justitie te overtuigen dit schadelijke fenomeen aan te pakken. Neemt u eens een kijkje op de website van MKB-Nederland http://www.mkb.nl/index.php?pageID=14&dossierID=500515 onder "stand van zaken" staat een korte opsomming.
Mocht u nog verdere vragen hierover hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met het secretariaat van de VLHT of een kijkje nemen op de website van MKB-Nederland.