BHV
Bedrijfshulpverlening, wat houdt dat allemaal in?
Wat is BHV?
Bedrijfshulpverlening (BHV) is de verzamelnaam voor de maatregelen die een werkgever dient te treffen om de veiligheid van zijn werknemers, bezoekers en andere personen te waarborgen, die toegang hebben tot de werkomgeving van het bedrijf of organisatie (gebouwen, percelen en terreinen) voor zover dat binnen zijn mogelijkheden ligt. Deze maatregelen zijn vastgelegd in de Arbowet.
Wat doet een BHV' er?
Bedrijfshulpverleners (BHV'ers) ondernemen actie als er in het bedrijf iets gebeurt. Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt, iemand een been breekt of als er ontruimd moet worden.
Voor wie geldt de wettelijke verplichting BHV?
Iedere werkgever met een of meerdere werknemers in dienst (ook uitzend- en vakantiekrachten tellen mee) moet aan de wettelijke verplichting voldoen. Heeft u een eenmanszaak? Alleen als u echt helemaal alleen werkt, heeft u geen BHV nodig. Heeft u echter af en toe mensen over de vloer (vakantiehulp, klanten, etc) dan moet BHV wel geregeld zijn. In alle gevallen moet u kunnen aantonen dat u er alles aan doet om veilig te werken.
Wie kan BHV'er worden?
Iedere werkgever of -nemer binnen het bedrijf kan BHV'er worden.
Hoeveel BHV'ers zijn er nodig per bedrijf?
De norm van 1 BHV'er op 50 werknemers is met de Arbowet 2007 verdwenen. Het is meer maatwerk geworden. Het hangt af van de grootte van het bedrijf, de specifieke risico's, de aard en ligging van het bedrijf en de aanwezige werknemers. Op basis van de RI&E zal de werkgever het juiste aantal BHV'ers moeten vaststellen. Werkgevers van kleine bedrijven mogen zelf de BHV-taken uitvoeren. Bij afwezigheid moet er wel een vervanger zijn. Er moet altijd een BHV'er aanwezig zijn.
Hoe word en blijf je BHV'er?
Een medewerker wordt een bedrijfshulpverlener door het doorlopen van een opleiding (theorie en praktijk). Het is belangrijk dat de BHV-kennis regelmatig wordt herhaald.
Wat als er meerder bedrijven in een pand zitten?
Bij meerdere bedrijven op een klein industrie terrein, een bedrijven complex, bij bedrijven in een winkelcentrum of bij bedrijven die in eenzelfde bedrijfspand gehuisvest zijn, kunnen de verantwoordelijke werkgevers gezamenlijk zorgdragen voor de uitvoering van de bedrijfshulpverlening. Vanuit het oogpunt van gedeelde verantwoordelijkheden en de nodige bevoegdheden om te kunnen optreden in de diverse bedrijfsgebouwen en -terreinen is het raadzaam e.e.a. vast te leggen in een contract. De instemming van de OR of personeelsvertegenwoordiging is in deze vereist. Voorwaarde blijft dat te allen tijde wordt voldaan aan de directe beschikbaarheid en opkomsttijd van voldoende opgeleide BHV'ers