Centrum voor Ambachtseconomie opgericht
Zesendertig ambachtelijke brancheorganisaties hebben vandaag het Centrum voor Ambachtseconomie opgericht. Hiermee krijgen 250.000 veelal kleinschalige ambachtelijke ondernemingen met goud- en zilversmeden, dakdekkers, glazenwassers, pedicures, straatmakers en schoonheidsspecialisten een modern en digitaal ondersteuningscentrum.
“De ambachtseconomie kenmerkt zich door kleinschaligheid, daarom is het van belang dat brancheorganisaties en vakbonden nu de handen ineen slaan voor een sector die succesvol is, maar ook grote uitdagingen kent”, zegt kwartiermaker Elrie Bakker. Ambachtelijke ondernemingen kiezen zelf voor het Centrum voor Ambachtseconomie en betalen geen verplichte heffingen meer. Voor een jaarlijkse bijdrage van rond de 30 euro ontvangen ondernemers branche specifieke ondersteuning om meer klanten en omzet te genereren en te voldoen aan verplichte wet- en regelgeving. “We betrekken ook de overheid bij ons initiatief, maar het is de bedoeling dat het Centrum op eigen benen gaat staan”. Het Centrum voor Ambachtseconomie wordt komende maanden uitgewerkt. 1 januari 2015 openen de digitale deuren.
Kwartiermaker Elrie Bakker: “De ambachtseconomie is vitaal en speelt een cruciale rol in de economie. Als toeleverancier van de kennis- en maakeconomie, maar biedt ook kwaliteit aan ons leven. De sector wint aan populariteit en wordt gezien als hip, modieus en innovatief. De imagoverbetering is belangrijk om jonge mensen te interesseren. Tot 2021 moeten we door vergrijzing, ontgroening en groei een kwart miljoen vakmensen opleiden. Daarvoor is een ondersteunende organisatie nodig.” De ambachtseconomie biedt nu werk aan 800.000 mensen, waaronder 70% zzp’ers. Vakmensen die werken in 250.000 ondernemingen, goed voor een jaarlijkse omzet van circa 130 miljard euro.
Branche specifieke ondersteuning
Volgens Ben Wagemakers, voorzitter van ProVoet en kwartiermaker vanuit de brancheorganisaties en mede verantwoordelijk voor de opzet van het Centrum voor Ambachtseconomie, hebben vakmensen ondersteuning nodig. “De politiek heeft ervoor gezorgd dat het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) er straks niet meer is. Daarmee raakt de sector relevante en noodzakelijke ondersteuning kwijt. Het Centrum biedt concrete en branche specifieke ondersteuning met producten en diensten zoals branchecodes waar ondernemers behoefte aan hebben. Ambachtelijke brancheorganisaties zijn klein en missen daardoor slagkracht die wij, door de bundeling van 36 branches, wel bieden. Het Centrum is een organisatie die spreekt namens de sector, met invloed bij opleidingen en in politiek Den Haag en tegelijk concrete hulp en ondersteuning biedt op bedrijfsniveau.”
Een pilot voor de voetverzorgingsbranche laat zien hoe het Centrum voor Ambachtseconomie er online gaat uitzien.
Onderwijs
Volgens André Steijaert namens de vakbonden de derde kwartiermaker, is samenwerking in de ambachtseconomie cruciaal: “De sector biedt werk en daaraan hebben we behoefte in Nederland. We hebben mensen, jong en oud nodig om het werk gedaan te krijgen in de ambachtseconomie. Jonge mensen moeten we nu opleiden en dat kan alleen door samen te werken met ambachtelijke opleidingen en de overheid. Collectieve slagkracht is daarbij onontbeerlijk.”
Initiatiefnemers
Het Centrum voor Ambachtseconomie is een initiatief van 36 ambachtelijke branches: banketbakkersbedrijf, bestratingsbedrijf, consumptie-ijsbereidersbedrijf, dakbedekkers bitumineus, dakdekkers hellende daken, dakdekkers rietdekkers, fietsherstellersbedrijf, fijnkeramisch bedrijf, glasbewerkingsbedrijf, glazeniersbedrijf, glazenwassersbedrijf, goud- en zilversmidsbedrijf, hoedenmakerij (modisterij), kappersbedrijf, kledingreparatiebedrijf, lederwarenbedrijf, maatoverhemdenbedrijf, maatschoenmakersbedrijf / orthoped. schoentechnisch bedrijf, muziekinstrumentmakersbedrijf, naaimachinebedrijf, natuursteenbedrijf, optiekbedrijf, parketvloerleggersbedrijf, pianotechnisch bedrijf, schoenherstellersbedrijf, schoonheidsverzorgingsbedrijf, schoorsteenvegersbedrijf, slagersbedrijf, tandtechnisch laboratoria, textielreinigingsbedrijf, toneelkappersbedrijf, incl. grimeursbedrijf, uurwerkmakersbedrijf, voegbedrijf, voetverzorgingsbedrijf, zadelmakersbedrijf, zonweringsbedrijf en FNV Bondgenoten, FNV Mooi, FNV Bouw, FNV Zelfstandigen, CNV Vakmensen en CNV Dienstenbond.