Terug

Vragenlijst afwijzingen machtigingen zorgverzekeraars bij tandartsen

Van verschillende leden ontvangt de VLHT bericht dat zorgverzekeraars machtigingen voor protheses afwijzen op basis van prijs. Daarnaast signaleert de VLHT dat zorgverzekeraars de maximale vergoedingen voor protheses verlagen. Hiermee komt de kwaliteit van de protheses onder druk te staan. Via een korte enquête inventariseert de VLHT nu de problemen, zodat we een sterk verhaal hebben richting de NZa. Hiervoor hebben we uw medewerking nodig!

De VLHT neemt de problematiek hoog op en heeft hierover al geruime tijd gesprekken met verschillende andere stakeholders (ONT, KNMT, NVOI, COBijT). Naar aanleiding hiervan wil de NZa een onderzoek starten naar de vergoedingen van de techniekkosten. In de gesprekken geeft de NZa aan dat zij graag meldingen ontvangt over afwijzingen. Hoewel zij deze meldingen bij voorkeur van patiënten ontvangt, wil de VLHT, samen met de KNMT en ONT, zelf in kaart brengen hoe vaak machtigingen voor protheses afgewezen worden.

Daarom heeft de VLHT een korte vragenlijst gemaakt en we verzoeken u nu om deze in te vullen. De VLHT weet dat afwijzingen soms niet bekend zijn bij de tandtechnici omdat in een eerder stadium van het behandeltraject een machtiging werd aangevraagd waarvan u wellicht niet weet dat deze is afgewezen. Daarom verzoeken wij u om ook bij de tandartsenpraktijken waarvoor u tandtechnisch werk levert, te vragen of zij regelmatig met afwijzingen te maken krijgen. Klik hier voor de vragenlijst.

Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten. Wilt u de lijst digitaal invullen zodat de antwoorden op een juiste wijze verwerkt kunnen worden? Vervolgens kunt u de vragenlijst terugsturen naar Rutger Sonneveld van Sonneveld Zorgadvies, een onafhankelijke extern adviseur, die ons bij dit project ondersteunt. Zijn adres is: rutger@sonneveldzorgadvies.nl.
De gegevens zullen uiteraard vertrouwelijk behandeld worden en op generieke wijze en niet op het niveau van individuele laboratoria voorgelegd worden naar de NZa.

U begrijpt dat het ontvangen van een eerlijke vergoeding voor prothesen van groot belang is voor de tandtechnisch laboratoria. Met dit project kunnen we hopelijk de afbraak van de vergoedingen voor prothesen tegengaan. We hopen dan ook op uw bijdrage aan dit project, door het binnen twee weken invullen en indienen van deze korte vragenlijst. Het bestuur en de andere leden van de VLHT zullen u dankbaar zijn!

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.