Terug

Hoofdlijnen structuuronderzoek 2012

Het Hoofdbedrijfschap Ambachten heeft een update van het structuuronderzoek Tandtechniek uitgevoerd.

Hoewel het onderzoek nog niet officieel naar buiten is gebracht informeren wij u al vast over de belangrijkste resultaten. De VLHT is aangesloten bij het Hoofdbedrijfschap.
Het structuuronderzoek 2012 levert de volgende basisgegevens over de branche op:

• De branche omvat iets meer dan 1.000 ondernemingen, verdeeld over de volgende bedrijfstypen:
o 210 bedrijven die zich overwegend op kroon- en brugwerk richten;
o 335 bedrijven met een sterk accent op prothesewerk, inclusief framewerk;
o 240 bedrijven zonder uitgesproken accenten: de allround tandtechnische laboratoria;
o 185 tandprothetische bedrijven met laboratorium;
o 50 ‘overige bedrijven’, die deels gespecialiseerd zijn in orthodontistische werkzaamheden en tandtechnische laboratoria met een tandartspraktijk.

• Het aantal bedrijven is in de periode 2003 - 2012 met tien procent toegenomen, van circa 925 naar 1.020. Wat opvalt is dat:
o het aantal tandtechnische laboratoria in overwegend kroon- en brugwerk langzaam afneemt;
o het aantal tandtechnische laboratoria in overwegend prothesenwerk (inclusief framewerk) door de jaren heen nagenoeg constant blijft;
o het aantal allround laboratoria van 2003 tot 2007 bijna verdubbelde, om naar 2012 toe weer iets af te nemen;
o het aantal tandprothetische praktijken met laboratorium van 2003 tot 2007 constant bleef, om daarna sterk toe te nemen.

• Eén op de vijftien bedrijven telt meerdere vestigingen (totaal aantal vestigingen: 1.110)

• Er is geen toename te constateren van samenwerkingsvormen met  specialistische disciplines.

• In de helft van de bedrijven werken niet meer dan twee personen, in driekwart niet meer dan vier. In zeven procent van de bedrijven zijn meer dan tien personen werkzaam. Vooral onder de allround bedrijven bevinden zich veel grotere bedrijven.

• In de branche zijn in totaal 4.500 personen werkzaam. Parttime komt geregeld voor, waardoor het volume van de werkgelegenheid, gemeten in voltijd krachten, uitkomt op circa 3.700 FTE. Bijna veertig procent van de in de branche werkzame personen is vrouw. Qua leeftijd ligt het accent op de 45- tot 54-jarigen.

• Een op de vijf bedrijven heeft in de periode januari 2011 tot januari 2012 personeel zien vertrekken. Vooral bij de allround laboratoria was er sprake van vertrekkend personeel. In totaal vertrokken er bij de bedrijven 325 medewerkers, waarbij twee derde de functie ‘assistent tandtechnicus’ of ‘tandtechnicus’ had. Krap de helft van het vertrekkende personeel ging bij een ander bedrijf in de branche werken. Tien procent begon binnen de branche voor zichzelf. Zo’n 55 personen gingen over naar werk buiten de branche en circa veertig personen stopten met werken.

• Over 2011 bedroeg de brancheomzet € 402 miljoen. Dit is vier procent lager dan in 2010. Over 2012 wordt een omzetverlaging van vijf procent verwacht. Veertien procent van de brancheomzet bestaat uit uitbesteed werk. In 2007 was dat nog zes procent en in 2003 twee procent.

• Zeventig procent van de omzet komt voort uit de vervaardiging van kronen, bruggen en prothesen. Wel is het aandeel van kronen en bruggen duidelijk afgenomen, waar een groter belang van prothesen tegenover staat.

• Vrijwel alle bedrijven hebben in de afgelopen jaren gebruik gemaakt van de diensten van een of meerdere personen of organisaties. Vooral de boekhouder/accountant is ingeschakeld. Verder worden genoemd: collega’s, bank, brancheorganisatie.

• Vrijwel alle bedrijven maken gebruik van automatiseringstoepassingen.

• 26 Procent van de bedrijven is in het bezit van de ‘Code van de tandtechnische branche’ (ontwikkeld door het Hoofdbedrijfschap Ambachten). Van deze 26 procent  gebruik twee derde de code als naslagwerk.

• Een op de vijf bedrijven noemt concurrentie van buitenlandse bedrijven een groot probleem.

 

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.