Hoofdpijndossier: maximum bedragen voor vergoeding tandtechnische werkstukken
Het blijft, op zijn zachtst gezegd, een gevoelig punt in onze branche. De tandtechnische laboratoria die prothetische werkstukken maken voor de verzekerde zorg (volledige gebitsprothesen en prothesen op implantaten) komen steeds vaker klem te zitten in een discussie waar ze geen onderdeel van zijn. De discussie komt in het kort hierop neer: het lab vervaardigt een werkstuk in opdracht van een zorgaanbieder en rekent daarvoor een bedrag. Steeds vaker krijgt het lab dan te horen dat dit bedrag te hoog is en dat de zorgverzekeraar voor dit werkstuk eenzijdig een lagere vergoeding oplegt.
We gebruiken hier bewust het woord ‘oplegt’, omdat we steeds van de verzekeraars te horen krijgen dat over deze normvergoedingen niet valt te discussiëren en dat een toelichting op de rekenmethode die gebruikt is, niet gegeven wordt (op een enkele uitzondering na).
En dat is nu juist de crux. Wij vinden het belangrijk dat verzekeraars hierin transparant zijn.
Om dit op de agenda bij de verzekeraars te krijgen heeft de VLHT het initiatief genomen om de partijen die vanuit de zorgkant hierbij betrokken zijn, bij elkaar te brengen. Gelukkig vinden we KNMT, ONT en NWVT aan onze zijde. We zullen ons gezamenlijk hard maken om dit probleem bespreekbaar te maken en aan te pakken.
Let op: het gaat ons niet om de hoogte van de bedragen die wij in rekening brengen of de hoogte van de vergoedingen van de zorgverzekeraars. Iedere verzekeraar en ieder tandtechnisch laboratorium zal daar zijn eigen afwegingen in moeten maken, maar het moet wel transparant zijn hoe die twee zich tot elkaar verhouden.
We hopen u in een volgende nieuwsbrief meer te kunnen vertellen over het verloop van deze actie.