Terug

Introductie-opleiding KPT voor tandtechnici zonder diploma

De introductie-opleiding Klinisch Prothese Technicus (KPT) is bedoeld voor medewerkers in de tandtechniek die KPT-er willen worden maar niet gediplomeerd tandtechnicus zijn. Tot nu toe was het niet mogelijk om zonder het diploma tandtechnicus in te stromen in de cursussen KPT 1 en KPT 2. Deze introductie-opleiding maakt het echter mogelijk voor medewerkers met een ruime werkervaring in de prothesetechniek, alsnog deel te nemen aan de KPT-cursussen.

De Klinisch Prothese Technicus (KPT-er) is de verlengde arm en adviseur van de tandarts voor patiënten met een volledige gebitsprothese. Hij behandelt in opdracht en in het kader van de taakdelegatie tandarts, diens (edentate) patiënten. De KPT-er verstrekt correcte en betrouwbare informatie over mogelijkheden, kosten en vergoedingen en deelt deze met de patiënt en de tandarts.

Programma
Gedurende een half jaar krijgt u in 20 dagen les van deskundige en gespecialiseerde vakdocenten in een gestructureerd lesprogramma. Elke lesdag vult u met de docenten met praktische oefeningen, informatie en instructie. De voornaamste invalshoeken in het programma zijn de praktijk, de vaktheorie, communicatie, medische kennis en materiaalkennis. De verschillende onderdelen zijn nauw op elkaar afgestemd en vormen een samenhangend geheel, waardoor u uw praktische ervaringen met de benodigde theoretische kennis onderbouwt. Toetsing vormt een vanzelfsprekende afsluiting van deze opleiding, zodat u er zeker van bent dat het volgen van KPT 1 en KPT 2 mogelijk is.

Bijzonderheden

  • De introductie-opleiding bestaat uit 20 lesdagen en een afsluitende certificaatuitreiking.
  • De lesdagen beginnen om 10.15 uur en eindigen om 17.00 uur.
  • De prijs van de opleiding bedraagt € 3.195,-; daarbij zijn de lunch en koffie en thee inbegrepen.
  • U sluit de opleiding af met een praktijk- en een theorie-examen.
  • Om tot de opleiding toegelaten te worden, moet u aantoonbaar over minimaal vijf jaar relevante fulltime werkervaring in de prothesetechniek beschikken.
  • Een aanbevelingsbrief van een behandelaar is een vereiste.
  • Een intakegesprek op uw werklocatie kan onderdeel uitmaken van de toelating.
  • Een deel van het lesmateriaal schaft u zelf aan voor de opleiding. Dit bestaat uit: W. Kalk en M.A.J. Waas, De volledige gebitsprothese in woord en beeld, Bohn, Stafleu, van Loghum, ISBN 9789031321759.
  • Een deel van het lesmateriaal (de readers Communicatie, Materiaalkunde en Medische kennis) is bij de prijs van de opleiding inbegrepen.

Vragen?
Voor inhoudelijke en organisatorische vragen kunt u terecht bij de DHTA (info@dhta.nl).

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.