Terug

Nieuwe steunmaatregelen voor bedrijven

Op woensdag 20 mei 2020 heeft de overheid een tweede pakket noodmaatregelen aangekondigd om bedrijven te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. Hieronder vindt u in het kort de belangsrijkste maatregelen uit het noodpakket 2.0. 

TOGS wordt TVL
De huidige TOGS regeling, waarbij bepaalde ondernemers aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming in de vaste lasten van € 4.000 wordt vervangen door een nieuwe regeling: de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL). De TVL blijft een tegemoetkoming in de vaste lasten, maar is veel meer dan de TOGS toegespitst op de individuele ondernemer.
De tegemoetkoming wordt afhankelijk van de omvang van de onderneming, de hoogte van de vaste lasten en de mate van omzetderving (minimaal 30%). De maximale tegemoetkoming bedraagt € 20.000 voor drie maanden. De ondernemers die bij de TOGS kwalificeerden als een getroffen onderneming op basis van de SBI-codes, komen ook in aanmerking voor de TVL.

Helaas komen veel sectoren, waaronder de tandtechniek (nog) niet in aanmerking voor de TOGS en de TVL. Onze SBI-code is op de site van de overheid nog niet genoemd. De VLHT heeft veel moeite gedaan en kanalen aangeboord om onze sector toegevoegd te krijgen aan de lijst met SBI-codes, maar dat heeft nog niet tot resultaat geleid. We blijven echter lobbyen!

Uitstel van betaling van belastingen verlengd tot 1 september 2020
De regeling voor uitstel van betaling is verlengd tot 1 september 2020. Dat betekent dat u tot die tijd een eerste aanvraag kunt doen. Als er al uitstel is verleend voor drie maanden dan wordt dat niet automatisch verlengd. Als uitstel voor een langere periode nodig is, moet u een nieuwe aanvraag voor uitstel van betaling indienen. De voorwaarden hiervoor zijn uitgebreid met de verplichting dat verklaard moet worden dat er geen bonussen of dividend wordt uitgekeerd en ook geen aandelen worden ingekocht. 
Voor de meeste ondernemers betekent dit, dat de aangekondigde uitbreiding slechts een uitbreiding van de voorwaarden is om langer dan drie maanden uitstel van betaling te krijgen.
Met betrekking tot de invorderingsrente is aangekondigd dat de toepassing van het tarief van 0,01% is verlengd tot tenminste 1 oktober 2020.

Daarnaast zijn er nog tal van ander tijdelijke belastingmaatregelen. klik hier voor het aanvragen van uitstel en meer informatie.

Verlenging NOW-regeling
De NOW is met drie maanden verlengd. De regeling voorziet nu ook in een tegemoetkoming in de loonkosten voor de periode juni tot en met september 2020. Werkgevers die te maken hebben met tenminste 20% verwacht omzetverlies (ten opzichte van de gemiddelde kwartaalomzet in 2019), kunnen bij UWV een tegemoetkoming voor deze periode aanvragen, gerelateerd aan het omzetverlies. Uitgangspunt is de loonsom van maart 2020, zoals deze op 15 mei 2020 bekend was bij de belastingdienst. Daarbij wordt de opslag op de loonkosten verhoogd van 30 naar 40 procent.
De aanvraag kan vanaf 6 juli worden gedaan bij het UWV. Heeft u eerder NOW 1.0 aangevraagd, dan moet u de periode van de kalendermaanden nemen die direct aansluit op de maanden van uw eerdere aanvraag. Deze omzetdaling kan dus niet overlappen met de gekozen kalendermaanden met betrekking tot de omzetdaling van NOW 1.0.

Klik hier voor meer informatie over de verschillen tussen NOW 1.0 en NOW 2.0 en klik hier voor aanvragen.

TOZO met drie maanden verlengd
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) wordt eenmalig verlengd met drie maanden. Deze regeling ondersteunt zelfstandige ondernemers, onder wie zzp’ers, met inkomensondersteuning en een lening voor bedrijfskapitaal. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten en geldt door de verlenging tot en met 31 augustus 2020.

Sommige regelingen moeten nog nader worden ingevuld. Deze website zal regelmatig worden voorzien van nieuwe informatie.

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.