Terug

Preventie van (interne) criminaliteit

Week 41 (7-12 oktober) is de Week van de Veiligheid. Preventie van criminaliteit die gericht is tegen ondernemers staat dan centraal. Er worden allerlei activiteiten gepland door brancheorganisaties, OM, politie en dit jaar ook door minstens veertig gemeenten. Het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) heeft een viertal pakketten ontwikkeld waarvan er drie bestemd zijn voor gemeenten en één voor brancheorganisaties om aan hun leden te verstrekken.

De pakketten zijn bedoeld om (het voorkomen van) interne criminaliteit (waar veel bedrijven last van hebben) bespreekbaar te maken en regels af te spreken.
Voor bedrijven is het 'Dilemmaspel Praten of Laten' ontwikkeld, dat leden gratis kunnen downloaden vanaf onze website.


Het Dilemmaspel
De dilemma’s die op de verschillende kaarten in het bestand staan, hebben betrekking op interne criminaliteit, oftewel diefstal door eigen medewerkers. Voorbeelden hier van zijn: geld ‘lenen’ uit de kassa, korting geven aan vrienden, zonder overleg goederen mee naar huis nemen, maar ook lange pauzes houden.
Door erover te praten en goede afspraken met medewerkers te maken, kunt u in veel gevallen voorkomen dat u slachtoffer wordt van interne criminaliteit. Dit Dilemmaspel helpt u daarbij.


Bespreekbaar maken
De opzet van het Dilemmaspel is dat u interne criminaliteit spelenderwijs aan de orde kunt stellen tijdens bijvoorbeeld een werkoverleg. Het gaat om lastige situaties (dilemma’s) die met elkaar besproken worden. Niet elk dilemma zal binnen uw bedrijf van toepassing zijn. Kies daarom de juiste dilemma’s uit.
 
Steeds moet gekozen worden uit twee mogelijkheden:
1. Praten: je spreekt de persoon in kwestie er op aan of je zegt het tegen je leidinggevende.
2. Laten: je laat het voor wat het is en zegt niets.

Welke optie ook gekozen wordt, er kleven bijna altijd vervelende consequenties aan. Het gaat er dus niet om wat goed of fout is. Het gaat vooral om de argumenten waarom iemand voor een bepaalde oplossing kiest.

De ‘stel dat’ optie kan helpen de discussie een andere wending te geven of juist op gang te brengen. Of een discussie uit de verf komt en zinvol is, hangt uiteraard vooral af van hoe u het spel introduceert en (waar dat kan) begeleidt. Stimuleer de discussie!


Afspraken
Het is goed mogelijk dat u, naar aanleiding van de verschillende discussies, bestaande afspraken rond interne fraude voor uw eigen bedrijf moet aanscherpen. Of misschien wel voor het eerst moet gaan opstellen!

Welke afspraken kunt u maken? Bijvoorbeeld:
• Als ik een collega iets zie doen waarvan ik denk dat het niet door de beugel kan, spreek ik hem of haar daarop zelf aan.
• Als je zelf iets nodig hebt uit de winkel, dan koop je dat in je eigen tijd.
• Afrekenen met familie doe je niet; dan schakel je een collega in.
• Als ik iets pak voor intern gebruik noteer ik dat op/in…

Noteer de afspraken op het laatste blad in het document. U kunt ze (ook) op een groot vel ophangen in de personeelsruimte en/of ze toevoegen aan uw huishoudelijk reglement.

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.