Terug

Subsidies voor opleiden leerlingen (reminder)

Jaarlijks besluiten tientallen jonge mensen om het mooie vak van de tandtechniek te gaan leren. In onze sector kennen we daarvoor alleen een BBL-opleiding, waarbij de leerling vier dagen werkt en één dag naar school gaat. Een opleiding kan alleen gevolgd worden als de leerling al een arbeidsovereenkomst met een erkend leerbedrijf heeft. Om het aannemen van leerlingen te stimuleren gelden er twee subsidieregelingen, één algemene en één sectorspecifieke.

Subsidie Sociaal Fonds voor de Tandtechniek
Voor het in dienst hebben en opleiden van leerlingen kan de werkgever een subsidie aanvragen bij het Sociaal Fonds voor de Tandtechniek.
Er geldt een subsidie van 1.250 euro voor het eerste jaar en hetzelfde bedrag voor het tweede jaar, NADAT deze jaren succesvol zijn afgerond.
U sluit een leerovereenkomst met de school voor de tandtechniek (DHTA). De DHTA geeft de gegevens door aan Syntrus Achmea, dat de uitvoering en betaling doet. Syntrus Achmea stuurt u twee maal per jaar een declaratieformulier toe. Nadat u dat heeft ingevuld en ingediend wordt de subsidie aan u overgemaakt.
De subsidie is geregeld in art. 4 lid 4 van de cao voor de Tandtechniek inzake Sociaal Fonds. Dit document is voor leden te downloaden van ons intranet.
 
Subsidieregeling praktijkleren
Voorheen had een werkgever die leerlingen opleidt recht op de zogenaamde Afdrachtsvermindering Onderwijs, een korting op de afdracht loonbelasting en premies volksverzekeringen. De Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WVA) is echter voor het onderwijsdeel afgeschaft op 1 januari 2014.
Hiervoor is in de plaats gekomen de Subsidieregeling Praktijkleren. Op basis van de Subsidieregeling Praktijkleren kan er subsidie verstrekt worden aan een werkgever voor een gerealiseerde praktijkleerplaats in het kader van een BBL-opleiding.
De verzorging van het onderwijs in de praktijk van het beroep moet plaatsvinden op grond van en overeenkomstig een praktijkleerovereenkomst.
De werkgever moet naast een aanwezigheidsregistratie de administratie bijhouden waaruit de begeleiding van de deelnemer blijkt en de wijze waarop de deelnemer het deel van de beroepsopleiding met betrekking tot de beroepspraktijkvorming heeft gerealiseerd.
Op jaarbasis is er voor het MBO een bedrag van circa 200 miljoen euro beschikbaar. Het subsidiebedrag per gerealiseerde praktijkleerplaats of gerealiseerde werkleerplaats wordt berekend aan de hand van het beschikbare bedrag, gedeeld door het aantal gerealiseerde praktijkleerplaatsen of werkleerplaatsen dat in aanmerking komt voor subsidie, met een maximum van € 2.700 per gerealiseerde praktijkleerplaats of gerealiseerde werkleerplaats, per jaar. Het kan er dus van afhangen hoeveel aanvragen er in totaal zijn, hoe hoog de subsidie per leerling per jaar is.
De subsidie kan aangevraagd worden via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
De Subsidieregeling Praktijkleren is voor leden te downloaden van ons intranet.
DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.