Terug

Veranderingen in wet- en regelgeving 2021 (update)

Per 1 januari 2021 krijgen mkb’ers weer te maken met nieuwe wetten en regels. Zo gaat de zelfstandigenaftrek verder omlaag en wordt de zogenaamde baangerelateerde investeringskorting (BIK) geintroduceerd. Een bedrijfspand kopen wordt duurder. En een nieuwe wet moet voorkomen dat mkb’ers die in zwaar weer zitten failliet gaan. Een selectie van de regelingen die relevant zijn voor de tandtechnische sector.
 
Zelfstandigenaftrek omlaag
De zelfstandigenaftrek voor 2021 is 6.670 euro. Dat is 360 euro lager dan de 7.030 euro in 2020. Maakt u gebruik van de zelfstandigenaftrek? Dan gaat u er ondanks deze verlaging weinig tot niets op achteruit. Dat komt doordat de arbeidskorting en algemene heffingskorting binnen de inkomstenbelasting komend jaar stijgen en zo de lagere zelfstandigenaftrek compenseren.
U heeft recht op zelfstandigenaftrek als u minstens 1.225 uur per jaar in uw bedrijf stopt en de Belastingdienst u als ondernemer ziet. Sinds 2020 verlaagt het kabinet de aftrek ieder jaar. De laatste verlaging staat gepland voor 2036, dan is de zelfstandigenaftrek 3.240 euro.
De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.
 
Faillissement makkelijker te voorkomen
Vanaf 1 januari 2021 kunt u, als u in financiële problemen zit, uw schuldeisers een akkoord aanbieden om de schulden van uw bedrijf te herstructureren. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) heeft als doel faillissementen te voorkomen. 
Als de rechter het akkoord goedkeurt, moeten schuldeisers zich eraan houden, ook als ze het er niet mee eens zijn. Het kan dus gebeuren dat een schuldeiser tegen zijn wil genoegen moet nemen met een gedeeltelijke afboeking of kwijtschelding van de schulden.

Bedrijfspand kopen duurder
Voor bedrijfspanden en tweede woningen gaat de overdrachtsbelasting omhoog, van 6% naar 8%. Koopt u bijvoorbeeld een pand om te beleggen of een pand voor uw eigen bedrijf? Dan betaalt u vanaf 1 januari 2021 meer belasting.
De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.
 
Steun voor investerende bedrijven
Met de baangerelateerde investeringskorting (BIK) wil het kabinet ondernemers stimuleren te investeren in bedrijfsmiddelen. Als u investeert in bijvoorbeeld machines, computersystemen of een wagenpark, krijgt u een korting van:
. 3% van het investeringsbedrag bij investeringen onder de 5.000.000 euro per kalenderjaar. Er geldt een ondergrens van 1.500 euro per bedrijfsmiddel en 20.000 euro per aanvraag.
. 2,44 % van het investeringsbedrag bij investeringen boven de 5.000.000 euro per kalenderjaar.
Deze kortingen kunt u verrekenen via de loonheffing en geldt alleen voor investeringen die u tussen 1 oktober 2020 en 31 december 2022 doet.
 
Uitzondering op reiskostenregeling loopt nog door
Normaal mag u een vaste reiskostenvergoeding maximaal zes weken doorbetalen bij een onderbreking. Op 14 april 2020 heeft de staatssecretaris van Financiën besloten dat tijdens de corona-crisis een werkgever de reiskostenvergoeding gewoon onbelast door mag blijven betalen. Dit mag dus ook als de werknemer thuis werkt of helemaal niet kan werken.
De werkgever mag de vaste reiskostenvergoeding doorbetalen, maar is dat uiteraard niet verplicht.
Per 1 januari zouden we weer terugkeren naar de oude regeling maar de einddatum is nu voor onbepaalde tijd opgeschoven.
Let op: werknemers die na 13 maart 2020 in dienst zijn gekomen mogen alleen een reiskostenvergoeding ontvangen over de werkelijke reisdagen. 
 
Corona: regelingen en maatregelen lopen door
Om mkb’ers die getroffen zijn door de coronacrisis tegemoet te komen, stelt de overheid verschillende regelingen beschikbaar die ook in 2021 doorlopen. Zoals de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL). Binnen de tandtechniek zullen overigens weinig bedrijven aan de verscherpte voorwaarden voldoen. Meer over corona en ondernemen vindt u bij het KVK Coronaloket.

Werkkostenregeling
Na de eenmalige verhoging van de vrije ruimte van de werkkostenregeling in 2020, wordt de vrije ruimte verlaagd in 2021:
• tot een loonsom van € 400.000,- geldt in 2021 een opbouw van de vrije ruimte van 1,7%;
• over de loonsom boven de € 400.000,- bouwt u 1,18% vrije ruimte op. Dit is dus een verlaging ten opzichte van de opbouw in 2020.


Bron: KvK

Disclaimer: we hebben de informatie in dit artikel en op deze website met zorg samengesteld. Toch kan er onverhoopt een fout of onvolledigheid in zijn geslopen. De VLHT kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.
DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.