Terug

VLHT-lid in beeld: Agnes van Boven van TTL van Boven

De VLHT is dé vereniging van tandtechnisch laboratoria in Nederland. Bij de leden van de VLHT zit een schat aan kennis en ervaring. Daarom laten we regelmatig een ondernemer-tandtechnicus aan het woord over zijn of haar opleiding, werk, aandachtgebieden en visie. Dit keer is de beurt aan tandtechnicus Agnes van Boven van TTL van Boven in Horst.

 

“Passie ontstaat als je écht achter je vak staat.”

Van zolderkamer naar modern geoutilleerd lab met zeven medewerkers: tandtechnicus Agnes van Boven heeft in de afgelopen 32 jaar een bijzondere weg afgelegd. Creativiteit, streven naar perfectie, gedrevenheid, esthetiek en samenwerking vormen de basis van haar succes. “Kroon- en brugwerk is onze specialisatie en daarin gaan we heel ver.”
Agnes van Boven rolde het vak in door haar vader: als tandarts zag hij in haar creativiteit de basis voor een carrière in de tandtechniek. Dus startte ze na haar middelbare school in 1979 in de gipskamer bij Cornelis van de Ven in Reeuwijk. “In de twee jaar dat ik daar werkzaam was, werd ik aan de hand genomen om te ontdekken wat ik leuk vond. Al snel kwam ik via de goudafdeling bij porselein terecht, daar bleek mijn passie te liggen.”

Oven op zolder
De echte beginselen van porselein leerde Agnes vervolgens bij TTL Hoeve. Na een uitstap naar Rotterdam - waar ze zichzelf in een klein lab onder andere bekwaamde in implantaatbruggen – keerde ze terug naar Hoeve, waar ze met veel plezier als porseleintechnicus aan de slag ging. Nadat haar eerste kind geboren was, deed Hans Hoeve een bijzonder voorstel. “Hij dacht dat ik prettiger zou werken vanuit huis en bood aan om op mijn zolderkamer een oven te plaatsen. Een prima idee. Na een paar jaar kocht ik van hem de oven en startte ik als freelancer, waarbij ik ook voor andere opdrachtgevers werk mocht maken. In de avonduren haalde ik bij het IVT mijn diploma’s. Ik was 30 jaar en gediplomeerd tandtechnicus.”

Gloednieuw lab in Horst
Vanwege het werk van haar man verhuisde Agnes met het gezin in 1995 naar Noord-Limburg. Vanuit de schuur naast haar huis zette ze haar freelance-werk voort. Ondertussen bleef ze nieuwe kennis opdoen. “Ik werkte parttime bij Hans de Wit in Eindhoven, waar ik qua frontwerk heel veel leerde. Begin 2015 mocht ik voor een vriendin een implantaatkroon maken. Dit zorgde ervoor dat de implantoloog en een aantal verwijzers mijn werk zagen en vanaf dat moment groeide het aantal opdrachtgevers snel. Zo snel zelfs, dat verhuizing van mijn bedrijf noodzakelijk was. Inmiddels waren mijn man en zoon Carlo actief in het bedrijf. Nabij het centrum van Horst aan de Maas openden we in 2017 een gloednieuw laboratorium. Inmiddels hebben we zeven mensen in dienst en staat er een vacature voor een nieuwe tandtechnicus open.”

Stilstand is achteruitgang
“TTL Van Boven is gespecialiseerd in esthetisch kroon- en brugwerk, implantaatwerk en enkele specialiteiten, zoals pasmallen voor autotransplantatie en epithese. Bij frontwerk wordt vooraf kleur bepaald en worden mondfoto’s gemaakt, waarna het werk aan de stoel wordt afgebakken. We streven naar een kwalitatief goed product en dus zijn goede materialen en gerenommeerde merken onmisbaar. We zijn een Excellence Straumann-lab en werken met producten van Ivoclar, GC en Heraeus.
Als gediplomeerd tandtechnicus van de nieuwe garde heeft Carlo de digitale workflow in ons bedrijf geïntroduceerd. Van mondscanner tot digitale printer: hij weet er alles van en geeft er zelfs presentaties over. Die investering in ontwikkeling en vernieuwing vind ik heel belangrijk, stilstand is achteruitgang. Onze medewerkers volgen daarom regelmatig trainingen. Eveneens belangrijk vind ik het samenwerken als één team, waarbij je elkaar helpt en ondersteunt tot een goed resultaat. Passie ontstaat écht als je achter je vak staat.
Daarnaast organiseren we ook regelmatig informatieavonden voor onze opdrachtgevers, over onderwerpen variërend van cementeren en digitalisering tot kleurbepaling en materialen. We delen onze kennis graag, zodat we samen met de tandarts kunnen overleggen welke optie voor een patiënt de beste is en waarom.”

Trots
Sinds 2015 is TTL van Boven VLHT-lid. “Belangrijk ter ondersteuning van ons bedrijf, denk aan CAO, risico-inventarisatie en implementatie MDR.”
Tot slot: waar is Agnes het meest trots op? “Dat mijn zoon mij zo enthousiast achterna gaat. En mijn eigen ontwikkeling, die ertoe geleid heeft dat ik zo’n prachtig bedrijf heb mogen neerzetten.”

Dit artikel verscheen eerder in DentaalLab.

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2023 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.