Terug

VLHT-lid in beeld: Hans Feitz van TTL Feitz

De VLHT is dé vereniging van tandtechnisch laboratoria in Nederland. Bij de leden van de VLHT zit een schat aan kennis en ervaring. Daarom laten we regelmatig een ondernemer-tandtechnicus aan het woord over zijn of haar opleiding, werk, aandachtgebieden en visie. Dit keer is de beurt aan Hans Feitz, eigenaar van Tandtechnisch Laboratorium Feitz in Tilburg.

“Onze missie is kroon- en brugwerk van topkwaliteit”

Eigenlijk wilde hij piloot worden, maar het lot had voor Hans Feitz een loopbaan in de tandtechniek weggelegd. In 1986 opende hij zijn eigen laboratorium, volledig gespecialiseerd in kroon- en brugwerk. “Investeren, de juiste communicatie en visie vormen de basis voor een kwaliteitsproduct waar de patiënt jarenlang plezier van heeft.”
“Het begon met een factuur die mijn vader van onze tandarts kreeg. Dat was een flink bedrag en bij navraag vertelde de tandarts dat de helft van de factuur voor de tandtechnicus bestemd was,” vertelt Hans Feitz. “Ik was destijds helemaal bezeten van vliegen, deed aan modelbouw en had me aangemeld voor de opleiding tot piloot aan de Rijksluchtvaartschool in Eelde. Vanwege een aanleg voor epilepsie werd ik daarvoor afgekeurd, dus ik was op zoek naar een ander beroep.
Mijn vader opperde dat tandtechniek misschien iets voor me was. Het was rond 1978, er was een groot gebrek aan goede mankrachten en onze tandarts belde het laboratorium waarmee hij samenwerkte. Dat was een groot lab in Tilburg, ik mocht er drie maanden meekijken, vond het reuze interessant en mocht blijven. Ik kwam terecht op de gipsafdeling voor kroon- en brugwerk en het werk lag me goed, ik heb dat drie jaar gedaan.
Ondertussen was ik gestart met de opleiding tandtechniek aan het IVT in Utrecht. Dat was een vierjarige opleiding, die ik heb uitgebreid met een jaar extra die me het middenstandsdiploma opleverde. Na nog eens ruim drie jaar bij het lab in Tilburg te hebben gewerkt, begon het te kriebelen. In 1986 opende ik mijn eigen bedrijf: Tandtechnisch Laboratorium Feitz. De eerste opdracht kwam van een tandarts die langskwam met een zakje met afdrukken erin. Ik weet nog dat ik ze met trillende handen stond uit te gieten. Inmiddels zijn we ruim 37 jaar verder en ik heb er geen seconde spijt van gehad.”

Schoenmaker, blijf bij je leest
TTL Feitz is volledig gespecialiseerd in kroon- en brugwerk. “Het gezegde ‘schoenmaker blijf bij je leest’ is hier absoluut van toepassing. Ja, we besteden ook wel wat werk uit, bij Supra Solutions in Hoogvliet bijvoorbeeld laten we abutments designen en freezen en voor prothesewerk werken we wel eens samen met Van de Sanden Tandtechniek in Goirle. Maar kroon- en brugwerk is echt mijn ding, het vergt techniek, creativiteit en is uitdagend, ik kan er mijn ziel en zaligheid in kwijt. Ik heb me er altijd flink in verdiept, heb regelmatig aanvullende cursussen gedaan.
Onze missie is het leveren van topkwaliteit kroon- en brugwerk. Daarvoor is het belangrijk om goed te luisteren naar wat klanten willen. Die samenwerking is bij elke tandarts anders, dus moet je ervoor zorgen dat je je klanten kent. Bovendien heb ik altijd geleerd dat je nooit als tandtechnicus op de stoel van de tandarts moet gaan zitten. En gaat er iets mis? Begin niet meteen te wijzen naar elkaar, maar ga in gesprek, zoek samen uit waar het mis ging. Je bereikt meer met samenwerken dan tegenover elkaar te gaan staan.”

Kleurbepalen in de keuken
“Communicatie met de patiënt? Dat gebeurt een enkele keer, als iemand naar ons toe komt voor kleurbepaling. Maar meestal bepaalt de tandarts de kleur. Onlangs kregen we de kleurbepaling door voor een frontkroon waarvan ik dacht ‘dat wordt ‘m niet’. Ik wilde graag naar de praktijk van de betreffende klant komen om zelf de kleur te bepalen, dat was prima. De praktijk ligt 40 kilometer vanaf Tilburg en vlak voordat ik er arriveerde, kreeg ik een telefoontje: de patiënt had afgezegd vanwege een grote lekkage thuis. Ik was welkom in de praktijk voor koffie en besprak daar of het misschien een idee zou zijn als ik naar de patiënt thuis zou doorreizen. En zo stond ik een kwartiertje later bij de patiënt in de keuken de juiste kleuren uit te zoeken. Ook dat is voor mij service en kwaliteit. Als je dan uiteindelijk een prachtig resultaat in de mond ziet, is iedereen super tevreden.”

Veranderingen
In de loop der jaren is het vak aanzienlijk veranderd. “De huidige situatie is niet te vergelijken met die van 37 jaar geleden. Metaal/porselein wordt nauwelijk meer gemaakt, digitalisering is niet meer weg te denken. Zelf ben ik opgeleid met analoge technieken, de nieuwe lichting is met name onderwezen in digitale techniek en is daar zeer bedreven in. Ik merk dat ook aan de jongere collega’s in ons team.
Mijn bedrijf groeide mee met de ontwikkelingen, nieuwe collega’s kwamen en bleven jarenlang in dienst. Drie mensen zijn inmiddels met pensioen, twee van hen hebben meer dan dertig jaar bij mij gewerkt, de derde persoon was ruim zestien jaar in dienst. Ons team bestaat nu uit vier mensen, inclusief mijzelf, we zijn allemaal even enthousiast en bedreven in het vak. Natuurlijk heb ik in de loop der jaren volop geïnvesteerd in nieuwe technieken en machines. De laatste aankoop hebben we onlangs in gebruik genomen: de Roland DGShape freesmachine.”

Vanzelfsprekend VLHT
Voor Hans was het lidmaatschap van de VLHT al vanaf de start van zijn bedrijf vanzelfsprekend. “Ik ben meteen in 1986 lid geworden en ben dat altijd gebleven. De VLHT behartigt de belangen van haar leden, bij vragen of problemen is het prettig als je kunt terugvallen op mensen die zich bezighouden met zaken zoals cao-onderhandelingen, het berekenen van vakantiedagen, RI&E of het besluit medische hulpmiddelen.
Zulke aandachtsgebieden hebben wat minder mijn interesse, ik richt me liever op datgene waar ik wel goed in ben: het vervaardigen van kroon- en brugwerk.”

Dit interview verscheen eerder in DentaalLab.

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden. | Cookies aanpassen