Terug

VLHT-lid in beeld: Rick Wennekes en Maarten Rehm van Edel Tandtechniek

De VLHT is dé vereniging van tandtechnisch laboratoria in Nederland. Bij de leden van de VLHT zit een schat aan kennis en ervaring. Daarom laten we regelmatig een ondernemer-tandtechnicus aan het woord over zijn of haar opleiding, werk, aandachtgebieden en visie. Dit keer is de beurt aan Rick Wennekes en Maarten Rehm, eigenaren van Edel Tandtechniek in Badhoevedorp.

“Communicatie bepaalt grotendeels de kwaliteit van je werk”

Hard werken, topkwaliteit leveren, de juiste mensen om je heen verzamelen en groot durven dromen: dankzij die filosofie is Edel Tandtechniek in Badhoevedorp sinds de start in 2017 flink gegroeid. En dat is nog maar het begin. Eigenaren Rick Wennekes en Maarten Rehm lichten hun visie toe. “Wij kennen onze relaties en opdrachtgevers graag persoonlijk, zodat we goed kunnen inspelen op wensen en voorkeuren.”
Rick Wennekes studeerde vliegtuigtechniek, maar dat bleek bij nader inzien niet te zijn wat hij zocht. Voor een bijbaantje werkte hij in een sportschool, waar ook een tandtechnisch lab gevestigd was. “Toen ik daar binnenstapte, werd ik enthousiast. Dat werk leek me echt leuk. Je werkt met je handen, kunt mensen blij maken. Ik besloot om de opleiding bij het IVT te volgen en rondde die in 2015 met succes af.”

Eigen koers bepalen
Om zich in diverse facetten van het vakgebied te bekwamen, werkte Rick bij enkele laboratoria. Op een bepaald moment kwam hij in Amsterdam terecht, waar hij Maarten Rehm als collega ontmoette. Dat klikte. Al vrij snel besloten Maarten en Rick om samen een bedrijf te starten: in 2017 openden zij de deuren van Edel Tandtechniek in Badhoevedorp.
Maarten: “Voorheen werkte ik bij een bank als marketmaker in renteproducten. Heel tof, maar na zeven jaar wilde ik iets tastbaars doen, om mensen blij te kunnen maken. Bovenal wilde ik voor mezelf beginnen, mijn eigen koers bepalen en vooral met veel plezier kunnen werken. In die tijd ging ik om met iemand uit de tandtechniek, het leek me een gaaf beroep, ik zag dat wel zitten. Als ‘niet-technieker’ zijn er genoeg dingen die gedaan moeten worden en die pak ik op. Inmiddels doe ik dit nu elf jaar en ik stap nog altijd enthousiast in de auto om werk op te halen bij de praktijken. Ik zit nog net zo lief achter m’n laptop of leeg met plezier de gipsemmer. Elke dag is anders en dat maakt het eigenlijk heel leuk.”

Allround digitaal
Edel Tandtechniek is een allround digitaal laboratorium, waar een team van zeven tandtechnici en één KPT’er samen alle facetten van de tandtechniek beheerst. Maarten: “We zijn gespecialiseerd in digitaal kroon- en brugwerk en prothesewerk, dat laatste verrichten we ook analoog. Daarnaast maken we alle voorkomende werkstukken, van bleeklepels en nightguards tot implantaten. We werken volgens de nieuwste digitale technieken, onze partners zijn Plan Dent, Supra Solutions en Dentsply Sirona, van dit bedrijf zijn we ook Prime Lab.”
Rick: “We kennen onze partners, weten wat we aan elkaar hebben en dan kun je ook iets van elkaar verwachten. Als we ergens niet uitkomen, mogen we rekenen op goede support, producten worden snel geleverd. Dat werkt heel fijn. Zo’n persoonlijke samenwerking ervaren we ook als prettig bij onze opdrachtgevers, waarbij communicatie een belangrijke rol speelt. Dat bepaalt toch grotendeels de kwaliteit van je werk.”

Scanavonden
“De ontwikkelingen in de digitale tandtechniek gaan heel hard, dat vinden we een positieve ontwikkeling,” vervolgt Maarten. “We kunnen steeds sneller én preciezer werken, de efficiëntie neemt toe. Om bij te blijven, volgen we natuurlijk diverse cursussen. Om tandartsen in die ontwikkeling mee te nemen, organiseren we regelmatig scanavonden waarop ze kennis kunnen maken met mondscanners. Inmiddels werkt meer dan de helft van ‘onze’ tandartsen ermee. De meest recente aanschaf in ons bedrijf betrof trouwens ook een mondscanner, de Prime Scan van Dentsply. Deze scanner kunnen we meenemen naar de praktijken waar we werken, wel zo prettig. Sowieso brengt het werken in een praktijk voordelen met zich mee. Je hebt toch wat meer contact met patiënt en tandarts, daardoor kun je sneller en gerichter handelen. We hechten veel waarde aan service, houden van korte lijnen en duidelijke communicatie.”
Ook over het contact met de VLHT zijn beide heren positief. Rick: “In z’n algemeenheid is het natuurlijk belangrijk dat je je aansluit bij zo’n organisatie. De VLHT maakt zich hard voor ons vak. Bovendien is het heel fijn om, indien nodig, met elkaar te kunnen sparren over bijvoorbeeld juridische zaken. Dat lidmaatschap voelt goed.”

Groot dromen en hard werken
Tot slot: hoe ziet Edel Tandtechniek er over twintig jaar uit? “Daar hebben we wel ideeën over, we kijken graag vooruit,” lacht Rick. “Over twintig jaar heeft ons bedrijf meerdere locaties in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Maarten en ik wilden allebei altijd al ondernemer zijn én daarbij kijken hoe ver we kunnen komen. Als je groot droomt, hard werkt, de juiste mensen om je heen verzamelt en al je tijd plus energie in je onderneming steekt, dat zou ik niet weten waarom dat niet gaat lukken.”

Klik hier voor meer informatie over Edel Tandtechniek.

Dit interview is eerder gepubliceerd in DentaalLab.

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.