Terug

Voortgang project eerlijke vergoedingen voor prothesen

In april hebben we u geïnformeerd over de start van een lobby voor eerlijke vergoedingen voor de volledige gebitsprothesen en prothesen op implantaten. Dit omdat machtigingen voor deze werkstukken vaak worden geweigerd, met verwijzing naar een door de zorgverzekeraar eenzijdig opgelegde en niet onderbouwde maximale vergoeding.

De VLHT heeft ter ondersteuning bij de lobby de hulp ingeroepen van Rutger Sonneveld van Sonneveld Zorgadvies en intussen al gesprekken gevoerd met collega-branche- en belangenorganisaties (NWVT, ONT, KNMT, NVOI, COBijT) maar ook met enkele zorgverzekeraars en met de NZa.

Het onderwerp is ook op de Jaarvergadering van de VLHT op 7 oktober te Leerdam aan de orde geweest. Rutger Sonneveld heeft ter vergadering een overzicht gegeven van de doelstellingen en de voortgang van het project. 

Wat we tot nu toe bereikt hebben is dat de urgentie duidelijk is gemaakt aan andere partijen, dat Zilveren Kruis onze systematiek steunt en dat de Nza ons heeft gevraagd incidenten (liefst via patiënten) te melden. 

Het standpunt van de Nza is dat zorgverzekeraars niet zonder reden techniekkosten mogen afwijzen, puur op basis van de prijs. Daarom wil de NZa een onderzoek starten naar de vergoedingen die de zorgverzekeraars betalen voor de techniekkosten. Daarbij kan de NZa meldingen van onze kant goed gebruiken.

De VLHT heeft daarom besloten een enquête te houden. Bericht hierover is reeds aan alle leden gestuurd. Heeft u de enquête nog niet ingevuld? Klik dan hier.

De komende tijd zullen we verder met de andere verenigingen optrekken, opnieuw aanschuiven bij de NZa en zullen we ook proberen met alle individuele zorgverzekeraars het gesprek aan te gaan, om hen de urgentie duidelijk te maken, de kosten inzichtelijk te maken en de noodzaak van investeringen in digitalisering aan te tonen.

Daarom zullen we erop aandringen dat zorgverzekeraars een vergelijkbare rekenmethode gaan gebruiken, om de maximale vergoedingen voor prothesewerk (tevens op implantaten) transparant te maken. Daarnaast zullen we, samen met de ONT juridische en publicitaire acties starten.

Later dit jaar hopen we u weer meer te kunnen vertellen over het verloop van deze actie.

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.